Тендери для «своїх»: як нинішня влада успішно використовує корупційні схеми «попередників» у державній закупівлі ліків

15:26, 13.06.2016
Поделиться:
1282   0
Тендери для «своїх»: як нинішня влада успішно використовує корупційні схеми «попередників» у державній закупівлі ліків

Тендери для «своїх»: як нинішня влада успішно використовує корупційні схеми «попередників» у державній закупівлі ліків

Здавалося б, Революція Гідності мала покласти край корупції у державі. Адже ті, хто прийшов до влади після Майдану, позиціонували себе, як «чесні» посадовці. Проте, реалії сьогодення показують: корупційні схеми за участю можновладців в Україні і нині процвітають. Зокрема, у галузі держзакупівель лікарських засобів.

 

Країні потрібні реформи! Цю фразу українці, мало не щодня, чули з уст високопосадовців, які прийшли до влади після Майдану. Втім, станом на зараз, добре помітно: більш-менш вдалим можна вважати хіба що оновлення Національної поліції.

В інших же галузях «реформи» залишилися на рівні розмов політиків. На відміну від корупційних схем, які «нова чесна» влада успішно запозичила у так званих «попередників». І працюють ці схеми цілком реально і потужно.

Як, наприклад, у медичній галузі. Після Революції Гідності Мінохорони здоров’я має вже третього очільника. Втім, ані Олег Мусій, ані Сандро Квіташвілі, які бралися реформувати галузь після подій 2014 року, припинити роботу чітко налагоджених «відкатних» схем так і не змогли.

Великі надії українці покладали на грузинського реформатора Квіташвілі, який у 2008-10 роках очолював аналогічне міністерство у рідній Грузії. Проте, якщо там оновлення таки відбулися, то з українського МОЗ амбітний грузин пішов ні з чим. Не в останню чергу, завдяки намаганням «доброзичливців», які намагалися всіляко дискредитувати відомство і його керівника. Зусилля таких «активістів» були продиктовані бажанням не дати Квіташвілі зруйнувати корупційні схеми, які роками діяли в галузі охорони здоров’я. Наприклад, при закупівлі лікарських препаратів, коли тендери вигравали винятково «свої» фірми.
 
 eiqrridteidqglv
Шафранський Віктор
 

 

Наступником Сандро Квіташвілі, який поки що тільки виконує обов’язки профільного міністра, став Віктор Шафранський. Раніше пан Шафранський був заступником Квіташвілі. Проте, бачення роботи медичної галузі у цих двох фахівців – кардинально різне. Якщо грузинський фахівець прагнув дійсно реформувати царину, якою керував, то Віктор Шафранський, за наявною інформацією, всіляко намагається не дати згорнутися «відкатним» схемам, які вдало діяли ще за часів Віктора Януковича.

Все – через зв’язки посадовців. В. о. Міністра охорони здоров’я Віктор Шафранський, за чутками, є «протеже» відомого у галузі бізнесмена Петра Багрія. Нині пан Багрій очолює Асоціацію виробників ліків України. Проте, у фармацевтичних колах добре відомий, як бізнесмен, котрий, зокрема, добре «підживився» під час епідемії грипу у 2008-2009 роках.

 

 
Багрій Петро
 

 

Тоді його компанія, вигравши тендер, продала державі понад 40 тис. упаковок препарату «Таміфлю». Ключовим моментом у цьому є вартість препарату: компанія Петра Багрія продала його по 251 грн. за упаковку, хоча реальна ціна становила всього 67 гривень!

Це – лише один з «яскравих» моментів у біографії відомого бізнесмена. Тому й не дивно, що Петро Іванович намагався всіляко дискредитувати непоступливого Квіташвілі, аби згодом поставити на його місце «лояльного» Шафранського.

Тепер же, коли біля керма міністерства – «своя» людина – пан Багрій намагається дістати посади у відомстві й іншим «перевіреним» союзникам. Зокрема, одіозній доньці генерала-полковника Валентина Недригайла – Олені Бех.

 

 
Бех Олена
 

 

Якщо батько Олени досяг висот у військовій справі, дослужившись до високого звання та отримавши посаду заступника Міністра внутрішніх справ, то пані Бех уже багато років успішно працює на медичному ринку.

Її прізвище, зокрема, активно фігурувало у скандалі з новозбудованим комплексом при лікарні «Охматдит», де мав розміститись Центр дитячої онкогематології і трансплантації кісткового мозку. За часів Януковича на проект було виділено понад 2 млрд. грн., проте, добудова і досі не здана в експлуатацію.

Примітно, що саме фірма «Укрпрофмед», співзасновником якої є Олена Бех, тоді виграла тендер та стала генпідрядником будівництва. При тому, що раніше займалася… продажем засобів дезінфекції! Такий успіх можна пояснити лише тісним спілкуванням пані Олени з бізнесменами типу Петра Багрія та високопосадовцями на кшталт нардепа Тетяни Бахтєєвої.

 

 
Бахтєєва Тетяна
 

 

До слова, серед лобістів її тендерної «перемоги» були такі відомі фармацевтичні компанії, як «Інтерхім», «Фармекс Груп», «Індар».

Ще раніше постать Олени Бех була на слуху 2010 року. І теж через скандал. Тоді фірму «Інтерфарм», очолювану пані Бех, звинуватили у трикратному завищенні цін на препарати компанії «Санофі», ексклюзивним представником якої в нашій країні і було вказане підприємство.

Нині ж, за наявною у нас інформацією, Олена Бех призначена радником в. о. міністра охорони здоров’я Віктора Шафранського. Очевидно, таким чином Петро Багрій підбирає команду «наглядачів», яка б контролювала відлагоджені схеми корупції під час закупівлі лікарських препаратів. Аби і далі тендери вигравали «потрібні» фірми, а українські споживачі купували закордонні ліки втридорога.

Крім того, у зв’язку з призначенням Олени Бех радником профільного міністра, існує дуже серйозний ризик повного згортання закупівель лікарських препаратів через міжнародні організації. А отже, пацієнти бачитимуть в аптеках тільки товари від «потрібних» владі фірм, якість яких далеко не завжди буде хорошою.

Як бачимо, з приходом нової влади старі корупційні схеми нікуди не зникли. І Революція Гідності, змінивши світогляд багатьох простих українців, так і не переконала високопосадовців у тому, що наживатися на власному народові – гріх. 

 

Ігор Єрмілов

ГЛАВК

Теги статьи: Бех ЕленаБагрий ПетрШафранский ВикторБахтеева Татьяна
Автор статьи: Павел Немченко
Смотреть все новости автора
Версия для печати Послать другу

Лента новостей


loading...
Загрузка...

Наши опросы

В какой стране вы бы хотели жить?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте
loose value {javascripts}