Секретні документи, які можуть спричинити дипломатичну війну

12:49, 28.04.2016
Поделиться:
1457   0
Секретні документи, які можуть спричинити дипломатичну війну

Секретні документи, які можуть спричинити дипломатичну війну

Конгрес США розглядає законопроект, який дозволив би сім’ям жертв терактів 11 вересня подати до суду на Саудівську Аравію. Захід вважає її союзником терористів Аль-Каїди на Близькому Сході, інформує видання The Independent.

Під час нещодавнього візиту президента Барака Обами в Ер-Ріяд, саудівці погрожували продати $ 750 млрд американських активів, які вони мають, у разі, якщо законопроект буде прийнятий Конгресом.

Класифіковані сторінки знаходяться у файлі під назвою «Пошук, обговорення і розповіді щодо делікатних питань»: вони ніколи не оприлюднювалися і стосуються висновків Об’єднаного конгресу розслідування терактів, у результаті яких загинуло 3000 чоловік і понад 6000 отримали поранення.

Колишній президент Джордж Буш стверджував, що оприлюднення цієї частини доповіді завдасть шкоди національній безпеці Америки, шляхом виявлення «джерел та методів, які зроблять більш важким для нас перемогу у війні з терором».

Але невдоволення з приводу розсекречених сторінок зростає поряд з твердженнями про спроби саудівців приховати свою роль в атаках. Останній громадський діяч, який вимагав оприлюднення інформації, – це Руді Джуліані, який був під час нападів мером Нью-Йорка.

Саудівський принц, стверджував пан Джуліані, дав йому чек на $ 10 млн за спробу відвернути увагу від Королівства. Колишній мер сказав, що він повернув чек розірвавши його. Він заявив: «Зі своїми грошима він може йти у пекло. Американський народ повинен точно знати, якою була роль уряду Саудівської Аравії у нападах: ми маємо право знати, хто вбив наших близьких і хто мало не вбив нас усіх».

У неділю повідомили, що чиновники Білого дому заявили, що принаймні деякі з 28 сторінок будуть опубліковані.

Колишній сенатор-демократ Боб Грем, колишній глава сенатського комітету з розвідки, підтвердив свою переконаність у тому, що Саудівська Аравія брала участь у нападах на найвищому рівні. Він сказав: «Найважливіше питання 11 вересня, яке залишається без відповіді: невже ці 19 осіб діяли поодинці, або ж їх підтримували? Так яка ж юридична особа надала їм таку підтримку? Я думаю, що всі докази вказують на Саудівську Аравію. Я думаю, що широке коло осіб причетних до цього включає і вищих чинів королівства і приватних осіб».

Два конгресмени, обидва з яких бачили секретні документи, – за розсекречення. Стівен Лінч, демократ з Массачусетсу, твердить, що доповідь свідчить про зв’язки між «деякими саудівськими особами» і терористами, що стоять за терактами 2001 року. Уолтер Джонс, республіканець, сказав, що вони проливають світло на те, чому президент Буш був так проти їх публікації: «Мова йде про адміністрацію Буша та її відносини з саудівцями».

Твердження про причетність Саудівської Аравії до нападів виникли на тлі фінансування насильницьких ісламістських груп Королівством. У даний час його звинувачують у фінансуванні повстанців, що борються з режимом Башара Асада у Сирії.

Звинувачення пана Джуліані у спробі підкупу надійшло день після того, як було виявлено, що сертифікат польотів терориста Аль-Каїди на ім’я Гассан Аль-Шарбі, який брав уроки польотів для місії 11 вересня, було знайдено у конверті, що ховали у посольстві Саудівської Аравії у Вашингтоні.

 

Фото: independent.co.uk eiqetiquxixeglv

Фото: independent.co.uk

 

Аль-Шарбі, який не брав участі в атаках 11 вересня, відтоді утримується в Гуантанамо. Офіційний запис про сертифікат, під назвою документ №17, датований 2003 роком, було розсекречено минулого року, але він не був оприлюднений громадськості доти, доки активіст Брайан МакГлінчі виявив і опублікував його у своєму блозі на минулому тижні.

Також існував, як виявилося, з’язок між дипломатичною місією Королівства в Америці і двома саудівцями, Навафом аль-Хамзі і Халідом аль-Міндхаром, які прибули до США у 2000 році як частина першої хвилі терористів 11 вересня.

Двох чоловіків розмістив у квартирі в Сан-Дієго Омар аль-Баюмі, саудівець, який також допоміг їм з документами та надав інформацію про літаючі курсах. Були повідомлення про те, що він також представив їх імаму Анвару аль-Авлакі, який пізніше став відомим як «Бен Ладен Інтернету» і був убитий в результаті удару американського безпілотника в Ємені.

Аль-Баюмі отримував фінансування за своє перебування у США від саудівської компанії з надання авіаційних послуг під назвою Dallah Alco. Він був занесений в досьє ФБР ще до терактів 11 вересня, як саудівський агент (влада Королівства це заперечує), і був частим гостем в посольстві країни у Вашингтоні і консульстві у Лос-Анджелесі.

Аль-Баюмі зізнався слідчим США, що у день зустрічі з аль-Хамзі і аль-Міндхаром, він мав годинну зустріч з Фахда аль-Тумайрі, чиновником Міністерства у справах ісламу, якого він описав як свого духовного наставника у консульстві Саудівської Аравії у Лос-Анджелесі. Два роки по тому аль-Тумайрі був позбавлений дипломатичного імунітету і депортуваний з США через підозру у зв’язках з терористами.

Усама Баснан, інший саудівець, який у той час проживав у Сан-Дієго, також спілкувався з терористами аль-Хамзі і аль-Міндхаром. Баснан отримав близько $ 75 000 від принцеси Хайфи бін Султан, дружини принца Бандар бін Султана, посла Саудівської Аравії в США. Гроші, як говорили, пішли на медичне лікування дружини Баснана. Деякі з них пішли Аль-Баюмі. Баснан був заарештований за шахрайство з візою у серпні 2002 року і депортований через два місяці у Саудівську Аравію.

 

Фото: independent.co.uk

Фото: independent.co.uk

 

У позові проти Королівства йдеться, що деякі з грошей принцеси Хайфи були використані на утримання двох терористів у Сан-Дієго. ФБР стверджує, що немає ніяких доказів цього, і Комісія 11 вересня також заявила, що вона не знайшла ніякого зв’язку між атаками і королівською сім’єю.

Аль-Баюмі переїхав до Великобританії у липні 2001 року і розпочав навчання в аспірантурі у галузі управління бізнесом в Університеті Астон у Бірмінгемі. Він був арештований десять днів після терактів 11 вересня британською поліцією на прохання ФБР. Проте американська влада згодом заявила, що не знайшла ніякого зв’язку між ним і тероризмом. Він був звільнений, продовжив навчання в Астон, а потім повернувся у Саудівську Аравію. Під тиском Конгресу США ФБР пізніше відновило справу, але рішення не змінило.

У 2012 році принц Бандар потрапив у новини з питань тероризму. Принцу, тоді главі розвідувальної служби країни, саудівський король поставив завдання організувати сирійських повстанців. Бандар, на зустрічі у Москві, нібито погрожував Володимиру Путіну, що активує чеченських ісламістів для здійснення нападів на майбутні Олімпійські ігри у Сочі, якщо президент Росії не зупинить свою підтримку Асада.

Бандара викинули з Кремля, але інформація про зустріч просочилися, і принца звільнили від виконання його сирійських обов’язків.

Банк, який використовувала дружина принца Бандара, щоб відправляти гроші, оштрафували за звинувачення у відмиванні коштів. Було встановлено його зв’язки з деякими посадовими особами з ЦРУ. ФБР виявило, що серед користувачів рахунків був і принц Бандар.

Джонатан Буш, дядько Джорджа Буша, був старшим виконавчим директором банку Riggs. Він допоміг залучити інвесторів для першого нафтового підприємства Джорджа Буша, Арбусто. Він був одним з тих, хто профінансував президентську кампанію свого племінника у 2000 році і був названий «Буш Піонер» за збір більш ніж на $ 100 000.

Джонатана Буша оштрафували на $ 30 000 у штаті Массачусетс і на меншу суму в Коннектикуті у 1991 році за порушення законів про реєстрацію продажу цінних паперів 1991 року.

У травні 2004 року банк Riggs заплатив 25 млн доларів штрафу за порушення законів про відмивання грошей, він також погодився заплатити $ 9 млн жертвам колишнього чилійського диктатора Аугусто Піночета за його незаконне приховування і використання британських коштів. У лютому 2005 року PNC Financial Services придбала Riggs і припинила незаконну діяльність банку.

FaceNews

Теги статьи: Джонатан БушАугусто ПіночетОмар аль-БаюміРуді ДжуліаніБарак ОбамаДжордж Буш
Автор статьи: Тарас Пивовар
Смотреть все новости автора
Версия для печати Послать другу

Лента новостей


loading...
Загрузка...

Наши опросы

В какой стране вы бы хотели жить?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте
loose value {javascripts}