Хто хазяйнує на Бориспільщині: нардеп-"тушка" та його кум-голова райради

11:35, 22.03.2017
Поделиться:
1370   0
Хто хазяйнує на Бориспільщині: нардеп-"тушка" та його кум-голова райради

Хто хазяйнує на Бориспільщині: нардеп-"тушка" та його кум-голова райради

Бориспільщина є одним з найбагатших районів Київщини. Близькість до столиці автоматично піднімає вартість місцевої землі. Наявність аеропорту робить регіон привабливим для ведення бізнесу і розвитку туризму. Портал «Моя Київщина» вирішив розібратися, кому належить реальна влада в регіоні, і хто насправді хазяйнує на Бориспільщині

Розпочати варто з вищого чиновництва Бориспільського району, тобто із голів місцевих органів влади: голови РДА Дмитра Вороніна та очільника райради Владислава Байчаса. Почнемо з останнього. Починаючи з 2007 року він фігурує помічником нардепа та колишнього прокурора Київської області, уродженця Борисполя Сергія Міщенка, на той момент – члена фракції БЮТ. Утім, за часів приходу до влади Януковича оперативно перекрасилися і Міщенко, і Байчас.

Міщенко став відомим у 2010 році, коли під час призначення на голову ГПУ Віктора Пшонку публічно назвав того «батьком». Що ж до його помічника, то у 2010 році для Байчаса настав зоряний час: він став депутатом Бориспільської районної ради, яку і очолив. Тоді ж Байчас увійшов до лав «Партії регіонів», мотивуючи це тим, що влада має бути монолітною. У 2014 він подав у відставку, проте, на місцевих виборах 2015 року знову пройшов до районної ради, вже від БПП, і знову її очолив.

Утім, окрім політики у житті Владислава Байчаса завжди вистачало часу на ведення бізнесу. З 1992 року він трудився по напрямку продажу пального. У 1995 році він очолює ТОВ «Найс», яка займається поставками бензину. Цю компанію також називали монополістом з постачання палива для потреб аеропорту. Зараз, згідно з інформацією з держреєстрів, співвласником компанії числиться батько голови райради – Михайло Байчас, дружина – Наталія Байчас, а також Ольга Сєрая, якій належить 50% компанії.

Хто така Ольга Сєрая? Виявилося, що це – теща нардепа Сергія Міщенка. До речі, її прізвище також фігурує серед бенефіціарів інших компаній, пов’язаних з родиною Байчаса.

У біографії голови Бориспільської райдради фігурувала ще одна цікава компанія – ВАТ «Євронафтопродукт», якій належить нафтова база в Борисполі. Зараз з прізвищем Байчасом пов’язують цілу мережу заправок Бориспільського району. Є й інші компанії, до яких має стосунок Байчас – ФГ "Кальне", ПП "Дніпро" тощо. У ЗМІ неодноразово писали про те, що саме з чинним нардепом Міщенком та його соратником з Бориспільської райради пов’язують парковки аеропорту. Цей бізнес – дуже прибутковий. Хоч і викликає серйозні питання щодо зв’язку головних «феодалів» Бориспільщини. При цьому, сам нардеп, усі звинувачення у свій бік відкидає.

Окрім паливного бізнесу родині Байчаса належить компанія, що займається нерухомістю (ТОВ «Найс-Тауер), а також величезний земельний фонд на березі Дніпра (загальна площа земель, що належить родині Байчасів становить майже 70 гектарів). До того ж, Владиславу Байчасу належать і мисливські угіддя ТОВ «Ржищівського мисливського господарства», який оформлений на батька голови райради.

Фактично уся родина Байчасів так чи інакше, пов’язана з бізнесом на Бориспільщині. А от брат Владислава, Сергій Байчас займався й політикою, і з 2010 по 2014 був депутатом районної ради від «Сильної України» Сергія Тігіпка. Проте, в подальшому його політична кар’єра не заладилась.

А от син Владислава Байчаса Дмитро свого часу засвітився в одному з скандалів, коли у 2010 році влаштував ДТП, в’їхавши на своєму «Порше» в автомобіль громадянки Іванової, внаслідок чого та отримала серйозні ушкодження та була прооперована. Була відкрита кримінальна справа. Але вже скоро все затихло, а щоб уникнути відповідальності батько Дмитра зумів пристроїти його навчатися в Академію прокуратури, яку син спокійно й закінчив. Зараз він працює в Київській прокуратурі, а за декларацією не має нічого окрім земельної ділянки в Бориспільському районі площею 34 тис. кв.м та квартири площею понад 140 кв.м у столиці. З цього ж документу випливає, що живе він на одну зарплату…

Що ж до Сергія Міщенка, то у 2012 році під час голосування за відставку Віктора Пшонки він проголосував «проти», ставши «тушкою» і відправившись у вільне плавання. За чутками, Сергій Міщенко, під час подій Майдану, нібито навіть «покумувався» з сином Віктора Пшонки Артемом та одіозною Наталею Королевською. Але це не завадило Міщенку протягнути своїх людей до списку «Солідарності» у Бориспільському районі в 2015 році. Цікавим є той факт, що фактично ці ж самі люди були в складі Бориспільської районної ради від «Партії Регіонів» за часів Януковича.

Окрім райради, Сергій Міщенко має вплив і на Бориспільську міську раду. Так, зараз першим заступником міського голови Борисполя Анатолія Федорчука є Дмитро Гопанчук, який заодно працює помічником Сергія Міщенка вже протягом двох скликань Верховної Ради.

За чутками, нинішній голова міськради Анатолій Федорчук зараз, по суті, відійшов у тінь, і немає серйозного впливу на процеси. По суті, владу у місті зараз тримають дві особи: вже вищезгаданий Гопанчук, та нещодавно призначений секретар міськради, одіозний «радикал» Ярослав Годунок. І якщо у випадку Гопанчука зрозуміло, хто є його «патроном» і для чого він там, то з Годунком ситуація складніша. Формально він діє нібито від імені місцевої опозиції.

У будь-якому разі, його діяльність у Борисполі, зокрема, у спілкуванні з місцевими активістами, м’яко кажучи, визиває серйозні застереження. Постійні погрози та ненормативна лексика, а також груба фізична сила – ось «джентльменський набор» Годунка. Також є свідчення про його «віджими» земельних ділянок, а також про зв’язки з гральним бізнесом у Борисполі.

З Сергієм Міщенком пов’язують ще одну одіозну особу – колишнього Бориспільського міжрайонного прокурора Миколу Ульмера. Ходять чутки, що саме завдяки допомозі Міщенка Ульмер зайняв свою посаду. Та й, схоже, майже одразу почав «вижимати» з неї все, що можна.

Наслідком цього стала поява величезної кількості земельних ділянок та квартир, які незрозумілим чином опинилися у власності родини Ульмерів. Доречно згадати дружину Миколи – Еліну Ульмер (дівоче прізвище Жираткова),  яка працює у Генеральній прокуратурі. Адже, основні надбання прокурорської родини записані саме на батьків дружини. Наразі, по відношенню родини Ульмерів відкрите провадження Генеральної прокуратури, яка розслідує, яким же саме чином, земельні ділянки опинилися у власності цієї сім’ї. Наслідком відкриття цього провадження стало зміщення Миколи Ульмера з посади головного прокурора Бориспільського району. Але, на диво, люстрація його не зачепила, і зараз Ульмер обіймає посаду заступника районного прокурора. Утім, це не зменшило вплив Ульмера на район і де-факто саме він зараз залишається головним у Бориспільській міжрайонній прокуратурі. Та й щодо розслідування є багато питань. Справа тягнеться вже дуже довго, а присутність дружини у Генпрокуратурі може гальмуватися справу стільки, скільки потрібно.

Фактично вся влада в Бориспільському районі так чи інакше зав’язана на Сергію Міщенку та його оточенні. Його люди є в усіх структурах району, тобто, без його відмашки не відбувається жодне дійство. Це стосується, зокрема, і об’єднання територіальних громад. Справа в тому, що в Бориспільському районі наразі не відбувається жодного об’єднання. Причому, тут склався консенсус «еліт». Свою вигоду у нинішній ситуації має райрада, яка має намір і надалі контролювати всю Бориспільщину. Голови сільрад також не горять бажанням з кимось ділитися своїм монопольним правом розпоряджатися землями громад.

Самі ж громади, настільки залякані місцевими чиновниками, що навіть не ініціюють громадських слухань. Кому вигідна така ситуація? Видається, що тим, хто наразі контролює район: у випадку, якщо жодної громади не буде сформовано, усі населені пункти будуть вимушено приєднані до Борисполя.

За чутками, на голову такої майбутньої територіальної громади зараз мітять два кандидати: нинішній голова райради Байчас та вже вищезгаданий «радикал» Годунок. Утім, останній, схоже, буде виконувати суто технічну функцію, оскільки з його репутацією в районі мало на що можна розраховувати.

Противаги команді Міщенка в районі фактично немає. Причому, навіть в обличчі голови Бориспільської РДА Дмитра Вороніна, який, здавалося б, має вплив на стан справ. Утім, за чутками, Воронін має в районі лише одну функцію – контроль потужностей терміналу «Рошен».

До речі, у власності родини чиновника є солідний автопарк на суму 100 тис. доларів та зареєстровані на Вороніна чотири земельні ділянки та три квартири. Окрім цього, він має земельну ділянку у селі Іванковичі, Васильківського району, де, нібито відбувається будівництво житлового комплексу. Активність Вороніна, як голови РДА, була хоч трішки помітною за часів губернаторства Максима Мельничука, але зараз він не робить жодних різких рухів, що ставить під сумнів його самостійність як політичної фігури в регіоні. А заодно, підтверджує вплив «угрупування» Міщенка…

Микола Тицький, «Моя Київщина»

Теги статьи: Федорчук АнатолійГопанчук ДмитроБориспольКиївська областьМіщенко СергійБайчас ВладиславВоронін Дмитро
Автор статьи: Павел Немченко
Смотреть все новости автора
Версия для печати Послать другу

Лента новостей

06 сентября 2024 г.

loading...
Загрузка...

Наши опросы

В какой стране вы бы хотели жить?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте
loose value {javascripts}