Депутат від БПП намагається очолити фармацевтичну мафію України

10:51, 22.08.2017
Поделиться:
1564   0
Депутат від БПП намагається очолити фармацевтичну мафію України

Депутат від БПП намагається очолити фармацевтичну мафію України

Народний депутат від Блоку Петра Порошенка Гліб Загорій, власник компанії “Дарниця”, фактично взяв під контроль фармацевтичний ринок України і намагається зробити зі своєї компанії монополіста.

За підрахунками експертів, приблизно 50 мільярдів гривень за рік переплачують українці в аптеках. Причина — тотальна монополізація фармринку одним з гравців. Представники зі сфери медицини називають одне прізвище – Гліб Загорій.

Секрет підвищення цін на ліки розкрито

Довгий час Гліб Загорій діяв під прикриттям Миколи Азарова. За інформацією документальної програми «Гроші» телеканалу 1+1, саме екс-прем’єр-міністр дав «зелене світло» керівнику компанії «Дарниця» на монополію фармринку.

Спочатку власник великого виробника ліків Гліб Загорій отримав повне управління державними процесами реєстрації та надходження медпрепаратів на ринок. Держлікслужба і ДП “Державний експертний центр МОЗ України” особливих перепон для цього не робили.

Так для українських фармвиробників з’явилася нова такса – по 200-300 тисяч гривень за реєстрацію одного медичного препарату. Такі цифри в іншому сюжеті програми “Гроші” оголосила член правління “Центру протидії корупції” Олександра Устінова.

До того ж, видавати ліцензії стали дуже вибірково – швидше отримували документ ліки-пустушки, аніж якісні медикаменти. А для якісних іноземних виробників взагалі ускладнювали шлях до українського фармринку.

Таким чином Гліб Загорій позбувся конкуренції для його ФК «Дарниця», що могло дати можливість збільшувати ціни на свої препарати. А бонусом стали щорічні надходження розміром в 7 мільярдів гривень від видачі ліцензій. В результаті українці отримали подорожчання ліків на 50%.

Хто і як допомагав Загорію

Коли Микола Азаров ганебно втік з України, Гліб Загорій зрозумів – його врятує лише впровадження у владу. І, щоб зберегти і зміцнити свій вплив на фармацевтичні процеси в країні, він пішов у народні депутати. Природно, стати Міністром охорони здоров’я він не міг через очевидний конфлікт інтересів. Але, маючи величезний вплив і дружні знайомства в колі політичної еліти, Гліб Загорій без проблем поставив “своїх” людей на “потрібні” посади. У різний час заступниками Міністра МОЗ були Олександра Павленко, колишній юрист ФК “Дарниця”, і відомий лобіст інтересів гравців фармацевтичного ринку Віктор Шафранський.

 eiqeeiqrtikxglvНа фото Олександра Павленко

Олег Мусій після того, як покинув пост Міністра охорони здоров’я через 8 місяців роботи заявив: “Я, будучи міністром МОЗ, нічого не вирішував. Навіть мій заступник говорив мені в обличчя, що в нього свій начальник, маючи на увазі Загорія”.

Не вийшло впровадити багатообіцяючі реформи в системі охорони здоров’я і у Міністра-іноземця Олександра Квіташвілі. Це доводить “ефективність” роботи помічників Гліба Загорія. Адже на рівні керівництва Міністерства вирішувалися тільки домовленості. Але, коли вони спускалися до Павленка або Шафранського – тут же блокувалися.

На фото Віктор Шафранський

Через тендерні державні закупівлі депутат поклав собі в кишені 40% грошей українців

100 мільярдів гривень щорічно розподіляється через Міністерство охорони здоров’я. І власник корпорації “Дарниця” дуже вдало “присмоктався” до потоку цих державних грошей.

Маючи фактично монополію на фармринку, ФК “Дарниця” виставляє свої ціни на участь в державних тендерних закупівлях. Гліба Загорія в кулуарах Верховної Ради почали називати тіньовим кардиналом державних закупівель.

Інфографіка

Ліки для хворих громадян, завдяки людям Загорія в міністерстві, держава закуповувала за завищеними цінами у дочірньої фірми корпорації “Дарниця”. А потім продавали ці ж медикаменти, які повинні бути безкоштовними, українцям. Таким чином, щорічно розкрадалися 40% грошей, виділених на забезпечення хворих.

Також Олександра Павленко усіма силами намагалася зірвати голосування за Законопроект про міжнародні закупівлі, який встановлював проведення 100% закупівель ліків для України через іноземні компанії. Закон був націлений на боротьбу з корупцією в сфері держзакупівель, що не могло сподобатися групі народного депутата Загорія.

Ну а про особистість Віктора Шафранського яскраво свідчить один факт. Перед своїм звільненням з посади виконувача обов’язків міністра охорони здоров’я, він поспішно своїм наказом включив в групи по розробці національної політики ліків дев’ять представників зі свого оточення в фармацевтичній індустрії.

Не зважаючи на те, що “помічників” Гліба Загорія вже не на посадах, він не зупиняється монополізувати фармацевтичний ринок країни, прибравши до рук жадані мільярди.

Подальший розвиток ситуації залежатиме від рішучості Президента і прем’єр-міністра. Адже Порошенко і Гройсман нещодавно публічно оголосили війну фармацевтичній мафії. Справа тепер за малим – реалізувати обіцяне.

Нагадаємо, заступник міністра аграрної політики і продовольства часів Януковича, а нині депутат Верховної Ради від Блоку Петра Порошенка Валерій Давиденко, приховує свої статки від громадськості.

Також, в мережі з’явилися фотографії з кримінального минулого народного депутата Максима Єфімова від фракції Блок Порошенка.

informator.news

Теги статьи: Павленко АлександраШафранський ВікторМОЗАзаров НиколайФармацияфармкомпания ДарницаЗагорий ГлебБППДепутат
Автор статьи: Тарас Пивовар
Смотреть все новости автора
Версия для печати Послать другу

Лента новостей


loading...
Загрузка...

Наши опросы

В какой стране вы бы хотели жить?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте
loose value {javascripts}