У Тиврівському районі пайовики звинувачують фермера у підробці документів на продовження оренди на власні землі

16:33, 11.09.2020
Поделиться:
21874   0
У Тиврівському районі пайовики звинувачують фермера у підробці документів на продовження оренди на власні землі

У Тиврівському районі пайовики звинувачують фермера у підробці документів на продовження оренди на власні землі

Мешканці села Пирогів, яким набридло зневажливе ставлення власника ФГ «Терра» Геннадія Муравля, вирішили передати землі в оренду іншій агрофірмі. Утім, пайовики зіткнулися зі звинуваченнями у підкупності, бездіяльністю правоохоронців і нескінченною судовою тяганиною.

Земельний конфлікт у Тиврівському районі Вінниччини набув всеукраїнського розголосу. Під час брифінгу 3 вересня народний депутат України Ірина Борзова заявила про рейдерське захоплення близько 100 га земельних ділянок, які орендує фермерське господарство «Терра».

Власники левової частки паїв вирішити припинити співпрацю з Геннадієм Муравльом і уклали договори з господарством, яке запропонувало вигідніші умови. За словами Ірини Борзової, представники агрофірми «Хлібороб» підкупили людей, вигнали власника «Терри» з орендованої землі і намагалися присвоїти врожай.

Проте мешканці села Пирогів спростовують інформацію про рейдерство. Вони погодилися співпрацювати з новим орендарем через схвальні відгуки сусідів. Кажуть, утомилися миритися з неповагою Геннадія Муравля і вимолювати кожну копійку.

– Фермери мають поважати простих людей. Завжди йдемо назустріч, а у відповідь отримуємо жорстокість і байдужість. Коли помер чоловік, прийшла до Гени просити гроші на похорони. Він сказав: не дам, бо ти жива, а Коля у мене землі не орендував, – жаліється мешканка Пирогова Світлана Ящишина.

У Віри Сікальської «Терра» орендує близько 10 га земель. Родина переживає важкі часи. Сподівалися, що фермер допоможе, адже жодного разу не дорікнули про низьку орендну плату.

– У зятя рак. Один сеанс хіміотерапії коштує 10 тисяч гривень. Упала Гені до ніг, просила хоч якісь гроші. Нічого не дав, – розповідає Віра Сікальська.

За словами мешканців, на шляху до наживи фермера не зупиняють навіть родинні зв’язки. Василь Головатюк – родич дружини Муравля, яка раніше очолювала фермерське господарство. Говорить, тричі пожалкував про співпрацю.

–  Пішли на поступки родичам, посварилися з головою колгоспу і віддали землі в оренду «Террі». Коли Гена взявся керувати господарством, почалася суцільна брехня. Навіть трьом своїм племінницям він не виплатив паї за три роки оренди, – обурюється Василь Головатюк . 

Геннадій Муравель заперечує всі скарги пайовиків і запевняє, що не порушував договірні умови. За його словами, укладені у 2007 році угоди діятимуть 15 років, і до того часу пайовики не мають права перереєструвати землі. Народна депутатка, підтримкою якої заручився Муравель, звинуватила агрофірму «Хлібороб» у змові з держреєстратором. Буцімто вона не «підняла» документи, які підтверджують право на оренду, і здійснила подвійну реєстрацію. Однак Людмила Чернюк спростовує наклеп.

– Технічно неможливо ухвалити рішення державного реєстратора без витягу з Державного земельного кадастру. Підстав для відмови у проведенні державної реєстрації не було. Згідно з базою даних ДЗК, договори оренди земельних ділянок закінчилися у 2014-2015 роках. Подвійної реєстрації я не чинила. Документи, які це засвідчують, уже направлені правоохоронцям, – запевняє державний реєстратор Славнянської сільської ради Липовецького району.

Власники земельних ділянок переконують, що підписували документи про оренду лише на п’ять років. Відомості з Книги записів державної реєстрації договорів оренди землі на території Рахнополівської сільської ради підтверджують слова пайовиків. Але електронна база ДЗК свідчить інше.

За словами юристів, під час реєстрації земельної ділянки створюються дві поземельні книги – електронна і паперова. Будь-які зміни мають фіксуватися в обох варіантах. Реєстратор міг припуститися технічної помилки при перенесенні інформації з паперової в електронну книгу. Адже у Книгу записів державної реєстрації земельних договорів на території Рахно-Полівської сільської ради зміни не вносилися.

Очільник Вінницької ОДА Сергій Борзов зазначив, що інцидент стався через відсутність синхронізації реєстрів ДЗК і нотаріусів. Відомості були б прозорими, якби існувала єдина база даних.

– Створення однієї бази даних може розглядатися лише профільними комітетами і міністерствами ВРУ. Вінницька ОДА направляла відповідні звернення, але цим питанням не займаються, – пояснює Сергій Борзов.

Люди запевняють, що не підписували документів про продовження співпраці з «Террою». Валентина Швидюк уже три роки намагається відновити справедливість через суд.

– За оренду 11 гектарів землі Муравель платив чотири тисячі гривень. Мене така співпраця не влаштовувала, тому після закінчення строку дії договору я не підписувала жодних додаткових угод. Експертизи у Вінниці й Києві підтвердили це, – розповідає мешканка Пирогова Валентина Швидюк.

25 серпня жителі села Пирогів надіслали до Тиврівської райдержадміністрації звернення з вимогою перевірити законність надання земельних паїв у користування. За словами голови Тиврівської РДА Віталія Урдзіка, документ направили до поліції.

– Звернення розглядають профільні заступники і правоохоронці. Влада на стороні правди. Порушники закону будуть покарані, – запевняє Віталій Урдзік.



У Тиврівському відділенні поліції ГУНП у Вінницькій області відмовилися коментувати справу Геннадія Муравля. Слідчий у цьому провадженні начальник Управління дізнання Максим Демов лише зазначив, що досудове розслідування триває. Питання, чи проводилися експертизи на вимогу пайовиків, поліцейський теж залишив без відповіді.

Мешканці села Пирогів не розуміють, чому змушені відстоювати право розпоряджатися власними земельними ділянками. Вони запевняють, що до останнього боротимуться за справедливість.

 

Автор:Комов Андрій

Теги статьи: ФГ ТерраМуравель ГеннадийПравонарушенияРейдерский захватЗахват собственностиУкраинаНародный депутат УкраиныБорзова Ирина
Автор статьи: Павел Немченко
Смотреть все новости автора
Версия для печати Послать другу

Лента новостей


loading...
Загрузка...

Наши опросы

В какой стране вы бы хотели жить?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте
loose value {javascripts}